Çevresel Etki Değerlendirme

  • Çevresel Etki Değerlendirme

    Çevre Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden 10 yıl sonra yayımlanan ilk ÇED Yönetmeliği, “gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kamu veya özel sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmelerin yatırım kararlarının çevre üzerinde yapabilecekleri tüm etkilerin belirlenerek değerlendirilmesi, tespit edilen olumsuz etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi ve alternatiflerin değerlendirilmesini' amaçlamaktadır.

    ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.

    Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin ÇED Uygulanacak Projeler Listesi'nde yer alan faaliyetler için; (EK-I) ÇED Raporu, Seçme, Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler Listesi'nde yer alan faaliyetler (EK-II) için ise Proje Tanıtım Dosyası hazırlamak zorundadır. ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyaları ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'Yeterlik Belgesi' almış firmalar tarafından hazırlanabilir.

    Yönetmelik kapsamındaki planlanan yatırımlar için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı' veya 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı' alınmadıkça ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.

    210 numaralı Yeterlik Belgesine sahip şirketimiz; kuruluş tarihinden beri birçok ÇED çalışmaları gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan faaliyetler için tamamladığımız ve devam eden ÇED Raporları ve/veya Proje Tanıtım Dosyaları için referanslarımızı incelemenizi tavsiye ederiz.


  • ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.


Bu Konu Hakkında Soru Sor


SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ?

Hertürlü görüş, öneri, soru ve bilgi talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

;