Ekolojik Etki Değerlendirme

  • Ekolojik Etki Değerlendirme

    Orman Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), projelerin özellikleri çerçevesinde ihtiyaç duyulması halinde farklı disiplinlerden uzmanların çalışma grubunda yer almasını ÇED sürecinde talep etmektedir. ÇED süreciyle birlikte yürüttüğümüz bu çalışmaların yanı sıra yatırımcı talebi üzerine proje sahası ile ilgili; Flora&Fauna Araştırmaları, Ekosistem Değerlendirme Raporları, Biyoçeşitlilik Araştırmaları ve Habitat-Tür İzleme Projeleri, Ornitoloji (Kuş Bilimi) Raporları, Sulak Alan Yönetim Planları, Mansap Su Kullanım Hakları Raporları, Peyzaj Onarım Planları vb. çalışmalar -Ekosistem Araştırmaları ve Yönetimi- birimimizle yürütülmektedir.

    Bu konudaki çalışmalarda, planlanan projeler için öngörülen alanın önemi ve projenin özelliklerine göre, DKMP Genel Müdürlüğü ÇED sürecinde ek çalışmalar ve değerlendirmeler talep etmektedir. Faaliyet alanları, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yaban Hayatı Koruma Sahası, Milli Park, Tabiat Parkı, Tabiatı Koruma Alanı, Sulak Alan içinde yer alıyorsa bahse konu faaliyet ile ilgili olarak, 'Uzun Devreli Gelişme Planı-Sulak Alan Yönetim Planı-Yönetim ve Gelişme Planı' hükümleri doğrultusunda da değerlendirme yapılmaktadır.

    DKMP Genel Müdürlüğü tarafından, birçok yatırım için istenilen bu çalışmalar özellikle Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ve Madencilik Projeleri için; 'Ekosistem Değerlendirme Raporu' ile Hidroelektrik Santraller İçin; HES Projeleri ve Diğer Hidrolik Faaliyet Talepleri İçin Değerlendirme Raporu özel formatları geliştirmiştir. DKMP Genel Müdürlüğü'nün 27.06.2011 tarih 59352 Sayılı yazısı ile planlanan tüm RES ve Madencilik projeleri için oluşturulan özel formata uygun 'Ekosistem Değerlendirme Raporu', 15.03.2011 tarih 21767 Sayılı yazısı ile de tüm 'HES Projeleri ve Diğer Hidrolik Faaliyet Talepleri İçin Değerlendirme Raporu' hazırlatılması gerektiğini bildirmiştir.

    Özetle Ekosistem Değerlendirme çalışmalarında; alandaki ekosistem çeşitliliği ve özellikleri; habitat tipleri, hassaslık, nadirlik ve koruma önceliği durumları tespit edilir ve meteorolojik veriler kullanılarak yapılacak faaliyetten ekosistemin ve habitatın etkilenme durumları tespit edilerek faaliyet öncesi ve sonrasında bağlı olarak çeşitli akademisyenler, uzmanlar tarafından yorum yapılır. Arazi çalışmaları ile elde edilen bilgiler neticesinde flora ve fauna listeleri hazırlanır ve sistematik kurallara göre sunulur. alandaki faaliyetlerin flora ve faunaya olabilecek etkileri değerlendirilerek tedbirler ortaya konulur.


  • DKMP Genel Müdürlüğü tarafından, birçok yatırım için istenilen bu çalışmalar özellikle Rüzgar Enerji Santralleri (RES) ve Madencilik Projeleri için; 'Ekosistem Değerlendirme Raporu' ile Hidroelektrik Santraller İçin; HES Projeleri ve Diğer Hidrolik Faaliyet Talepleri İçin Değerlendirme Raporu özel formatları geliştirmiştir


Bu Konu Hakkında Soru Sor


SİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ?

Hertürlü görüş, öneri, soru ve bilgi talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

;